Hogy miért? Azért, mert itt nem lehet görög gyümölcslevest vagy áfonyás fetás toastot kapni - csak hogy megemlítsem a két leghíresebb magyar improvizációt. Sőt, ebben az étteremben nem folyik le a tzatziki sem a villáról. Az étterem tulajdonosa évtizedek óta foglalkozik a görög kulináriával és csak olyan ételeket enged fel az étlapra, amelyek valóban görög eredetűek. Ami viszont még talán ennél is izgalmasabb, hogy itt olyan ételeket is lehet kóstolni, amelyeket még Görögországban sem ismernek mindenhol, mivel országon belül is vannak egyedi receptek és helyi sajátosságok.
Általános elvem, hogy nem járok magyarországi görög éttermekbe, mivel a legtöbb finomságot otthon is megtudom főzni magamnak, de van egy ok, ami miatt mégis elszoktam csábulni. A Gyradiko-ba és a Gyradiko Estiában a legtöbb alapanyag Görögországból származik még a hagyma is eredeti. Tudom, tudom, a makói hagyma a világ legjobb hagymája és ezt nem is vitatom, de attól tud autentikus lenni egy étel, ha minél jobban visszaköszönnek az eredeti ízek és az igazi görög paraszt salátához igazi görög hagyma kell.
Ha netán betévedtek valamelyik étterembe, akkor csak egyetlen egy javaslatom van. Ne csak Gyrost egyetek, hanem kóstoljátok meg a napi ajánlatokat is és kérdezzétek meg Gavrit, hogy éppen mit ajánlana nektek. Legyetek mindig türelmesek, mert általában mind két hely éjjel nappal tele van.
Remélem lesz folytatása is a dolognak már alig várom, hogy legyen egy Gyradiko dél Budán is...